Danie weekendu – Żeberka z czekoladą i chili


‚Chilli z gorzką czekoladą.

Niektóre narodowe specjały mogą na początku dziwić. Podobnie jest z chilli z gorzką czekoladją. Jeżeli zdradzi się co jest w składzie, większość konsumentów wyraża zdziwienie. Ale już po chwili zaczynają się zachwyty. Bo to chilli jest idealnie aromatyczne, bardzo rozgrzewające a dzięki dodatkowi czekolady sos ma piękny kolor i idealnie kremową konsystencję. Finezję tego smaku odkryli hiszpańscy konkwistadorzy w trakcie podboju Meksyku. To właśnie sam Hernano Cortez był zauroczony rytualnym napojem Majów i Azteków.
Ziarna kakaowca trafiły na hiszpański dwór w XVI wieku, przywiezione podczas czwartej wyprawy Krzysztofa Kolumba. Przez długi czas był to napój elit. Dopiero wiek XVII upowszechnił czekoladę w kuchni hiszpańskiej, głównie katalońskiej, jako dodatek do sosów, gulaszy a zwłaszcza dziczyzny i wieprzowiny. Smaki te preferujemy również w restauracji Czerwona Papryka.

Oferta dostępna:
Piątek 22.09. od 17:00
Sobota 23.09 od 13:00 do wyczerpania zapasów.

Zapraszamy!

20170905_162628